Wat is dpi? Dpi 250 bij scannen en printen

Als u foto’s gaat inscannen en printen komt u vaak de term dpi tegen. Dpi staat voor dots per inch. Dit betekend letterlijk het aantal dots op een afstand van een inch (2,54cm).
Deze term komt uit het Engels en werd door drukkers gebruikt om het aantal dots (puntjes) dat  per inch op één regel werden gedrukt. U kunt zich vast de oude krantenfoto’s nog herinneren waar je vaak kon zien dat de foto’s bestonden uit kleine puntjes/stipjes. Deze puntjes worden dus dots genoemd.Met de term dpi worden dus het aantal dots per inch aangegeven, maar een beeldscherm bestaat niet uit dots, maar uit pixels. Daarom kunt u het beste dots in uw hoofd vertalen naar pixels.

 

Maar wanneer heb je dit nou nodig? Want het aantal pixels per inch is helemaal niet interessant als je een foto op een beeldscherm ziet, het aantal dpi zegt pas iets op het moment dat je een afdruk digitaal gaat maken door te scannen of een foto gaat afdrukken

Verschil resolutie op ware grote

Voorbeeldfoto bij uitleg resolutie

 

Wat is resolutie?

Een beeldscherm bestaat uit een raster van pixels met een bepaalde resolutie, bijvoorbeeld 1680×1050. Dit betekend dat het beeldscherm in de breedte 1680 en in de hoogte 1050 pixels kan weergeven. Een foto die bestaat uit 1467×1028 zal op het beeldscherm op deze exacte resolutie worden weergegeven. Als je een foto met een resolutie van 200×300 op 100% weergeeft op je beeldscherm wordt deze dus een stuk kleiner weergegeven, terwijl een foto met een resolutie van 3000×4000 bij een 100% weergave maar voor een deel zichtbaar zal zijn.

Op uw beeldscherm zal dit automatisch worden aangepast aan de grote van het beeldscherm wanneer deze groter is dan de resolutie van het beeldscherm.

Wanneer gebruik je Dpi?

Wanneer je een afdruk van een digitaal bestand gaat maken moet de printer de pixels vertalen naar wat hij gaat printen. Wanneer je een foto gaat printen is een hogere pixel dichtheid nodig dan op een beeldscherm. Dit komt door de manier waarop onze brein dit verwerkt. Uitleggen waarom dit zo werkt kan ik niet. Ooit heb ik de simpele verklaring gelezen dat wij een lage kwaliteit weergave op een beeldscherm domweg acceptabeler vinden dan bij een afdruk.

Wat belangrijk is om te weten is dat 250 dpi als een pixeldichtheid wordt ervaren dat de afdruk van goede kwaliteit is. Naar centimeters vertaalt komt dit neer op ruwweg 100 pixels per centimeter. Om een afdruk op de standaard afdruk maat 10x15cm op acceptabele kwaliteit af te drukken moet de resolutie van een foto dus minimaal 1000×1500 pixels zijn. Wilt u een foto op 20x30cm (ongeveer A4 formaat) afdrukken zal de resolutie dus 2000×3000 pixels moeten zijn. U zou het aantal pixels dus grofweg door 100 kunnen delen om op het aantal centimers uit te komen.

Wanneer u een foto gaat vergroten naar bijvoorbeeld 40x60cm is echter een lager aantal dpi nodig. Dit heeft maken met de kijkafstand. Een afdruk van 40cm bij 60 cm ga je niet van een afstand van 30 cm bekijken, maar vanaf bijvoorbeeld 2 meter.  Op deze manier kun dus berekenen welke resolutie je voor welk print formaat nodig hebt voor een optimaal resultaat.

dpi visueel in beeld gebracht

dpi visueel

Bij welke dpi ga ik scannen?

Wanneer u foto’s gaat inscannen is het belangrijk dat u voor ogen heeft wat u met de foto’s wilt gaan doen. Gaat u de foto´s enkel inscannen om ze digitaal te maken zou u voor een lagere resolutie kunnen kiezen. Dit scheelt tijd en opslagruimte.

<
Maar is het de bedoeling dat u de foto ook gaat afdrukken moet u zich bedenken op welk formaat u de foto wilt gaan printen.

Veel scan software geeft u enkel de optie om het aantal dpi aan te geven. U kunt dan na de voorbeeldscan het deel selecteren dat u wilt scannen en de resolutie enkel bepalen aan de hand van het aantal dpi. Dit is een wat onhandige manier van scannen, zeker als u de foto ook wilt gaan afdrukken. Veel makkelijker is het als u de doelgrote kunt aangeven in cm, bijvoorbeeld 10x15cm of 13x18cm en vervolgens het aantal dpi. U weet dan zeker dat uw scan bij het formaat waar u in wilt afdrukken over de juiste dpi beschikt.

Lees dit als u hulp en tips nodig heeft bij het scannen