Scannen van foto’s, enkele tips

Scannen

Hoe kunt u uw foto, dia of negatief digitaal maken? Dit doe je door de foto in te scannen. Wellicht heeft u een scanner thuis, in dat geval zou u de foto zelf in kunnen scannen. Let op, om negatieven en dia´s  te scannen heeft u een scanner nodig die geschikt is om negatieven mee te kunnen scannen, met een standaard scanner is dit normaal gesproken niet mogelijk.

In dit artikel worden enkele tips gegeven hoe uw foto´s kunt scannen. U kunt foto’s scannen voor nabewerking en afdrukken, maar ook om uw fotoarchief te digitaliseren. Als u geen scanner heeft of geen idee heeft hoe u moet scannen, en dit artikel u daar ook niet bij heeft kunnen helpen, kunt u natuurlijk overwegen een scanner te kopen. Echter, wanneer het om enkele foto´s gaat is het wellicht goedkoper om het door een professioneel te laten doen. Vaak bieden fotografen, vaklabs en copyshops deze service en weet u zeker dat de kwaliteit van de scan ruim voldoende is.

Pixels

Wat zijn pixels? Als een foto bestaat uit 3000×2000 pixels betekend dit dat foto in de lengte uit 3000 pixels en in de hoogte uit 2000 pixels bestaat. Als je een foto een erg lage resolutie heeft kun je wanneer je de foto gaat vergroten kunt u de pixels als blokjes onderscheiden, deze blokjes noemen we pixels. Hoe meer pixels, hoe fijner de details worden opgeslagen. U kunt bedenken dat een oog dat is opgebouwd uit 50 blokjes er veel hoekiger uit zal zien dan wanneer het oog is opgebouwd uit 500 blokjes. Kleur verloop, randen en andere kleine details kunnen dan veel nauwkeuriger worden vastgelegd. Hier zijn echter wel grenzen aan, want op een zeker moment heeft het hoge aantal pixels alleen nog zin als u een foto heel erg veel wilt vergroten. Probeer hier rekening mee te houden, want de bestandgrote neemt hard toe naarmate de dpi wordt verhoogd. Voor u het weet zijn uw scans meer dan 50 mb per foto

Scannen stap voor stap

Bij dit voorbeeld wil ik uitgaan van een foto van 4x6cm, een klein portretje van uw grootmoeder. U wilt deze foto kunnen afdrukken op 10x15cm

  1. Zorg als eerste dat de glasplaat goed schoon is, geen vingerafdrukken of vuiltjes te zien zijn.
  2. Controleer of er geen stof of vuiltjes op foto zitten.
  3. Begin met het maken van een voorbeeld scan. Nu kunt u de afbeelding op uw beeldscherm zien en de scanner instellen.
  4. Stel de doelgrote in op 10x15cm.
  5. Stel het aantal dpi in op 250. Zo weet u zeker dat het aantal pixels ruim voldoende is, zonder dat het bestand overdreven groot wordt.
  6. Maak de 10x15cm uitsnede op de foto. Mocht de verhouding niet kloppen, zorg dan dat u of de gewenste cropping maakt of de gehele foto ingescand.
  7. Veel scanners geven de mogelijkheid tot het verhogen van het contrast bij het scannen. Als direct resultaat ziet dit er beter uit. Echter, als u de foto inscand om te laten restaureren kunt u dit het beste zonder dergelijke opties doen. Hoe vlakker de foto, de meer details er in de foto zijn te zien. Als direct resultaat misschien niet de beste optie, maar zeker wel als u hem laat na bewerken!
  8. Nu kunt u scannen
scannen dpi instellen

foto scannen resolutie instellen dpi

Meerdere wegen naar Rome

Er zijn altijd meerdere manieren van scannen, zoals zo vaak leiden er meerdere wegen naar Rome. Deze manier heeft het voordeel dat je van te voren goed kunt inschatten hoe groot het bestand zal worden en uit hoeveel pixels het zal bestaan.

Een andere mogelijkheid is de de scanner een voorbeeld scan te laten maken, de foto op originele grote in te scannen het dpi te verhogen. Het uiteindelijk doel is dat het digitale bestand uit een afdoende hoeveelheid pixels bestaat zodat bij het vergroten de details fijn en van goede kwaliteit blijven. Het voordeel van deze methode is, is dat je foto in zijn eigen verhouding kan worden ingescand. Zolang een foto digitaal blijft is dit geen enkel probleem, maar als u de foto wilt afdrukken krijgt u altijd te maken met standaard verhoudingen.

Meer weten over de wat DPI betekend